Naast phishing-campagnes, gebruiken cybercriminelen vooral banktrojanen voor het aanvallen van online banktransacties. Het G Data SecurityLab analyseerde de banktrojanen die in het eerste deel van het jaar werden aangetroffen en ontdekte dat ZeuS-trojanen verreweg de meest gebruikte trojanen zijn voor het manipuleren van online transacties. De ZeuS-versie Citadel was de belangrijkste variant van de gehele familie. Ondanks de recente arrestatie van verschillende personen die achter dit soort banktrojanen zitten, is het aantal infecties met banktrojanen in het eerste kwartaal van 2013 toch gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012. De experts van G Data verwachten dan ook dat de trend van de banktrojanen nog lang niet voorbij is.
Families van banktrojanen in het eerste kwartaal van 2013
Vooruitzicht voor de volgende maanden
• Het aantal infecties met banktrojanen zal opnieuw aanzienlijk stijgen: Het G Data SecurityLab verwacht dat ZeuS, Caperb en aanverwante trojanen verdere grip zullen krijgen op online banktransacties. De cybercrime-community zal herstellen van de recente arrestaties en met hernieuwde kracht aanvallen inzetten. Zij worden hierbij geholpen door het feit dat antivirusproducten slecht in staat zijn om hun polymorfe banktrojanen te ontdekken en te stoppen, terwijl zij gebruikers een vals gevoel van zekerheid geven.
• Gebruik van anonymisatiediensten: De experts van G Data denken dat cybercriminelen steeds beter hun best zullen gaan doen om hun identiteit te verhullen tijdens fraude met online bankieren, om buiten schot van de politie te blijven. Zoals bij botnets, wordt er bij banktrojanen gebruik gemaakt van communicaties met een command-an>>
Lees verder..